Nissan LEAF - най-продаваният електромобил в Европа (снимки)

Най-продаваният електромобил в Европа - Nissan LEAF ще бъде показан на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018. Лидерът на европейския автомобилен пазар, чийто продажбискочиха с 56% за първите 5 месеца на годината (по данни на аналитичната агенция JATO Dynamics) ще бъде един от експонатите на първото специализирано изложение за елекромобили у нас - от 13-ти до 16-ти септември в Sofia Ring Mall.

И макар автомобилите с алтернативни горива все още предпазливо да си проправят път у нас, продажбите им по света надхвърлиха 1 милион още през първото тримесечие на тази година. Разбира се този резултат се дължи основно на Китай с 83 600 продадени електромобила, но Европа държи второто място с ръст от 76% и 46 500 продажби. По данни на JATO Dynamics, най-продаваната марка електромобили в света е Tesla, но Renault-Nissan води класацията по автомобилни групи и е eднoличeн лидep нa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили в Eвpoпa, c дял oт 41%.

Да се опитаме да разберем защо е така. Nissan LEAF, който ще видим на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018, може да измине 270 км. с едно зареждане на батерията(комбиниран цикъл (WLTP). Разходът на енергия е едва 20,6 kWh на 100 км., което означава, че можете да стигнете от София до Пловдив замалко повече от 3 лв. Батерията е с обем 40 kWh и се зарежда напълно за 7,5 часа (от зарядна станция 32А тип WallBox) или до 80% от капацитета й само за 1 час (със станция за бърз заряд тип ChaDeMo).

Същевременно автомобилът е мощен – 150 к.с. и е оборудван с всички модерни системи за сигурност, безопасност и улеснения при шофиране, които Nissan е разработил за конвенционалните си модели. Разходите за поддръжка ще Ви изненадат – по-малко от 700 лв. за пробег от 150 000 км. или експлоатация от 2 години и половина. На изложението в София ще бъде показана цялостната концепция за функционирането на този електромобил, с възможностите и удобствата за зареждане на Legrand Chargingstations.