Интернет рекламата в България мина 100 млн. лева

Разходите за интернет реклама в България нарастат и през 2017 г., но това се случва с по-бавни темпове, докато Google и Facebook разделят все по-голяма част от рекламните бюджети, стана ясно от доклада на  IAB България, представен по време на годишния форум на организацята.

За първи път общият размер на инвестираните в онлайн реклама средства минава 100 млн. лева, като възлизат на 106,1 млн. лв. Това представлява ръст от 16% спрямо вложените през 2016 г. средства (87,09 млн. лева). Има обаче забавяне на темпото на растеж, защото през 2016 г. нарастването бе от 27% на годишна база, като тогава отчете второ поредно годишно засилване.

За четвърта поредна година в изследването, което се базира на данни от 24 от най-големите медийни компании и рекламни агенции в страната, са включени и приходите, генерирани от кампании във Facebook и Google. Двата интернет концерна държат общо 64% от инвестициите е онлайн реклама в България (около 63,6 млн. лв.), които включват и реклама в YouTube, стана ясно от презентацията на Чавдар Димов, мениджър „Проучвания и бази данни“ в „Икономедиа“. 

На дисплейната реклама, в която влизат мобилната реклама и видеорекламата, не отчита големи изменения и заема 34% от общия размер (36,5 млн. лв.). Това представлява скромен ръст от едва 1% в сравнение с 2016 г. 

Разходите за видеореклама през 2017 г. възлизат на 7,3 млн. лв, колкото са били и през миналата година. Нарастване от 38% отчитат вложенията в мобилна реклама, като достигат 4,3 млн. лв.

Програматик рекламата също отчита двуцифрен ръст до 3,1 млн. лв. (43% ръст). 

/investor.bg/