Откриха автомобилния салон в Женева. Volvo ХС40 е автомобилът на годината за Европа.(снимки)

Шведски, градски "четири по четири" стана европейски автомобил на годината. Победителят беше избран на 88-мото издание на международния автосалон в Женева.

На фона на 110 планирани премиери от 180 изложители, водещите имена в бранша обсъждат перспективите пред дизела и спада в продажбите на тази технология.

Електромобилите са във фокуса тазгогодишния салон в Женева. Там са представени и второто поколение на Формула Е и производствената версия на летящата кола ПАЛ-Ви. Посетителите могат да видят и суперавтомобилите на традициионните производители. Блясъкът обаче не отменя тревогите в бранша от перспективата за въвеждане на допълнителни вносни мита.

Друга грижа е бъдещето на дизела на фона на засилващата се тенденция към по-екологични решения след скандала около манипулираните емисии. Спадът в продажбите при дизела затруднява производителите в покриване на европейските стандарти за въглероден диоксид. Трудният избор е между препроектиране на огромна цена и ограничение в продажбата на някои печеливши модели, или солени глоби.