Audi реши: Без дизелови двигатели за малките коли

Скандалът с дизеловите двигатели на концерна Volkswagen принуди някои от компаниите в групата да вземат нестандартни решения. Една от тях е Audi, която е известна със своите дизели с висока продуктивност. Те обаче вече ще се слагат само на големите SUV-модели и седани на марката, съобщава Auto Motor & Sport.

Причината за отказа от дизела при малките модели е, че технологията за пречистването на двигателите е доста скъпа и не е рентабилно тя да се използва при автомобили с по-ниска цена. Така първият нов модел на Audi, който ще остане без дизелов агрегат, е следващото поколение на A1. То трябва да излезе догодина.

„Все по-строгите стандартни за вредните емисии в дизеловито мотори правят тяхното използване в автомобилинте от ниските класове непечелившо. Въвеждане на стандарта Евро-7 вероятно ще доведе до отказа от дизелов мотор и при следващото А3”, коментира директорът по развитието на Audi – Петер Мартенс.

Въпреки това, в компанията са убедени, че при правилно третиране на отработените газове дизелът си остава най-ефективното гориво към момента. Затова и в Audi ще продължат да развиват развитието на почистващите системи, но те ще се използват само за големите модели.

/automedia.bg/