Правителството обмисля да осигури 400 000 безплатни таблета за бедни деца

Правителството обмисля варианти учениците от социално слабите семейства да получат безплатно от държавата таблети или смартфони, за да не изостават в развитието и образоването си спрямо своите връстници, които разполагат с такива, стана ясно вчера. Почти 634 000 са по документи хлапетата у нас, чиито семейства получават детски помощи, уточниха от Агенцията за социално подпомагане. Всяка година пък на училище за първи път тръгват около 40 000 такива първолаци, което означава, че общата бройка на учениците с право на добавка надхвърля 400 000, пише в. Монитор.

"Сега трябва максимално бързо да се помисли за иновациите в училище. Самата програма, самият начин на обучение. Вече всяко дете има телефон, всяко има „Фейсбук“ или е в мрежата. Това значи в училищата да отговорим на това предизвикателство. Възложил съм на Владислав Горанов за всяко дете или за тези, които нямат, за социално слабите, да им се вземат съответните айпади или други. Работят по тази тема. Това е предизвикателството. И медиите се променихте – преди излъчвахте от студиа, а сега през телефоните предавате. Това е светът. Ние трябва да отговорим и да учим децата да не ни се смеят. Да, трябва да четат книги – да го запазим, но в същото време да им дадем такава квалификация. Вече работа с компютър не е плюс в CV-то, а необходимост”, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в резиденция „Евксиноград“ във Варна, където през седмицата се проведе заседанието на МС.

Наскоро Сливен нюз публикува информация за инициатива на община Бургас, която предостави безвъзмездно 400 таблета за ранно обучение по информационни технологии в детските градини.

В същото време децата на едни от най-богатите хора в света и тези на лидерите на технологичната индустрия ходят в училища с „назадничаво” образование. Техническият директор на eBay е изпратил децата си на училище без компютри. Същото се отнася и за служители в други гиганти на Силициевата долина – Google, Apple, Yahoo!, Hewlett-Packard

Сред работещите в Силициевата долина, на особена мода било училището „Waldorf of the Peninsula”. Класните стаи имат максимално старомоден стил: обикновени чинове; дъски, на които се пише с тебешир; библиотеки с най-различни книги, никакви таблети вместо учебници и тетрадки. Употребата на таблети и т.н. електронни устройства е забранена в класните стаи. Но и не се поощрява у дома.

Точно към такъв подход още преди 10-15 години са се придържали едни от най-известните компютърни гении. Трите деца на Бил Гейтс до 14-годишна възраст не са имали правото да имат смартфон. Но и след навършването на тази възраст бащата ограничавал „електронизацията им“, тъй като се опасявал от вредите, които може да нанесе на здравето им електрониката.

Наскоро на училище тръгна и 4-годишният британски принц Джордж. Но в публикациите за това малко внимание се обърна на факта, че в неговото училище – „Thomas’s Battersea” в югозападен Лондон, е забранено ползването на компютърни джаджи.

Привържениците на обучение без IT са на мнение, че компютрите потискат творческото мислене, междуличностните отношения и вниманието.