Volkswagen възражда легендарната хипи икона Microbus като електромобил (снимки)

Eмблематичният Microbus на Volkswagen, символ на хипи движението от 60-те, ще възкръсне като електромобил, окончателно потвърди шефът на германската компания Херберт Дийс по време на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, Калифорния.

Според Дийс работата по въвеждането в производство на концерта I.D. Buzz вече е започнала. Реакциите след дебюта на прототипа в Детройт бяха толкова позитивни, че решихме да го направим, обясни Дийс. Buzz ще ползва новата платформа MEB на VW и повечето от технологиите в бъдещия електрически хечбек I.D. По план хечбекът ще се появи през 2020, а микробусът - през 2022 година.

Производственият Buzz ще носи колкото е възможно повече дизайнерски податки към емблематичния Type 2 Microbus от 50-те и 60-те години. Електрическото задвижване дава възможност на дизайнерите да се върнат към пропорциите от онези години, което бе станало невъзможно заради изискванията за сигурност в последните десетилетия. Електромоторите освобождават и много вътрешно пространство, така че Buzz ще има осем пълноценни места.

Най-вероятно новият Buzz ще получи 370 конски сили максимална мощност и задвижване на четирите колела. Ще има и версия със задно предаване и 268 конски сили мощност, които ще са й достатъчни да ускорява от 0 до 100 км/ч за под 8 секунди. VW разработва система за индукционно зареждане, която ще възстановява 80% от заряда в батериите за 30 минути.

Предвижда се и автономно управление, поради което всички седалки, включително и шофьорската, ще могат да се въртят на 180 градуса, за да улесняват общуването.

Батериите ще са разположени в пода, което ще понижи чувствително центъра на тежестта, а завиващите задни колела ще осигуряват удивителния диаметър на завой от 10 метра.