Електромобилите по света са се увеличили с 60% през 2016 г.

Броят на електромобилите достига 2 млн. през 2016 г., след като преди пет години той беше близо до нулата, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Регистрираните електромобили, които се зареждат (plug-in) и с батерия (battery-powered), се увеличават с 60% спрямо предходната година. Въпреки резкия ръст електрическите коли представляват едва 0,2% от всички леки автомобили. 

„Китай засега е най-големият пазар за електромобили с 40-процентов дял на продадените електромобили по света и двойно повече от тези, продадени в САЩ“, пише в доклада на МАЕ. „Няма как да се отрече, че подемът на пазара на електромобили се влияе от политиките“, пишат още авторите.

Междуправителствена програма, наречена „Инициатива за електрически превозни средства“, ще постави цел за 30-процентов дял от пазара за електрически коли, автобуси, микробуси и камиони до 2030 г., твърди още МАЕ. 10-те правителства участници включват тези на Китай, Франция, Германия, Великобритания и САЩ.

Индия, която не членува в групата заяви миналия месец, че планира да продава само електромобили до края на десетилетието.

Според МАЕ, за да може светът да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, до 2040 г. трябва да има 600 млн. електромобили.

В доклада на МАЕ България присъства, но в групата „Други“, където са събрани повечето държави от Европейския съюз.У нас, до 2016 са регистрирани общо 580 хибридни и 13 електрически автомобила.