Кой доминира в класацията на най-ценните марки ?

Технологичните гиганти Google, Apple, Microsoft, Amazon и Facebook заемат първите пет места в новата класация на най-ценните марки в света за 2017 г. BrandZTM Top 100 Most Valuable Global Brands, публикувана от WPP и Kantar Millward Brown.

Amazon постигна най-високия ръст на стойността на всички марки в класацията "Топ 100", като тя се увеличава с 40,3 млрд. долара (41%) до 139,3 млрд. долара, за да вземе 4-та позиция. Търговският гигант продължава да се съсредоточава върху технологичната си екосистема, която е съобразена с многобройните нужди на потребителите, като онлайн пазаруване, бързи доставки и развлечения, както и въвежда нови услуги с изкуствен интелект, включително такива за доставка на хранителни стоки, разчитайки и на личния асистент Alexa.

Google, Apple и Microsoft запазват първите си три позиции, като през миналата година увеличават стойността на марките си съответно със 7% до 245,6 млрд. долара, с 3% до 234,7 млрд. долара и с 18% до 143,2 млрд. долара. Facebook е на 5-то място с ръст от 27% до 129,8 млрд. долара.

25% от общата стойност на BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands се падат на комбинираната стойност на марките от ТОП 5, подчертавайки господстващите им позиции в съвременния бизнес пейзаж. 

Други отличници в класацията за тази година са китайската марка Tencent (8-мо място), която увеличава използването на социалната си платформа WeChat и влиза в Топ 10 за първи път, като увеличението на стойността на марката е с 27% до 108,3 млрд. долара.

Adidas отчита най-бързия ръст на стойността на марката си в проценти (с 58% до 8,3 млрд. долара), следван от китайската марка Moutai (48% до 17 млрд. долара).

Девет от Топ 10 са марки, свързани с технологиите, както и всички седем от новодошлите в Топ 100 през 2017 г.: XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat и Sprint.