Защо вътрематочните спирали са най-модерните средства за контрацепция?

сн.gynae-screen.com

Вероятно имате приятелка, която иска да използва или вече използва вътрематочна спирала. Това не е случайно, тъй като популярността на спиралите като средство против забременяване нараства стремглаво през последните години. От 2009 година употребата на вътрематочни контрацептиви се е повишила с 91% и сега те са най-продаваните средства за контрол на раждаемостта. 

Спиралите са дълготрайни, обратими контрацептиви и представляват малки, Т-образни изделия, които се поставят през маточната шийка в матката на жената от специалист гинеколог. Съществуват много на брой разновидности и марки спирали, всички с различни ефекти. Една част са хормонални – те отделят хормона прогестин, който потиска овулацията и така предотвратява зачеването. Нехормоналните средства притежават медна нишка, която предизвиква промяна в химичната среда на матката и така убива сперматозоидите. Сред тях са и спиралите с благородни метали, които се отличават със значително по-голяма устойчивост и сведени до минимум нежелани ефекти. 

Спиралите наскоро бяха препоръчани, от Американската педиатрична асоциация и Центъра за контрол и превенция на заболяванията, дори за употреба при подрастващи девойки, което е доказателство за тяхната безопасност. Освен това, при тях не са на лице проблеми свързани с неправилна употреба или нужда от редовен прием, които са присъщи на останалите контрацептиви. Според проучване през 2012 година 9 % от жените, използващи хормонални таблетки или вагинални пръстени са забременели, докато при спиралите този процент е около 1%. 

А защо жените предпочитат спиралите? 

На първо място, не е нужно да мислите за контрацепция всеки ден – поставени в матката спиралите предпазват от забременяване в продължение на години. Освен това не влияят на настроението – спиралите с медна нишка не съдържат хормони, за разлика от таблетките и хормоналните спирали. Много по-сигурни и ефективни са, особено тези съдържащи сплав между мед и злато. Йоните, които се отделят от най-качествените „златни“ спирали заслужават специално внимание, тъй като имат спермицидно и бактерицидно действие. Златото предпазва от корозия на медната нишка, при което препоръчителният период на действие е удължен до цели 7 години, през които рискът от забременяване е редуциран до едва 1%. Повече за тези спирали можете да прочетете на spirala.biz.