Специалисти: На жените, пропуснали цитонамазка, да се предложи самостоятелно вземане на проба за HPV тест

сн.: gynae-screen.com

Резултатите от наскоро проведено проучване индикират необходимост личните лекари да предлагат комплект за самостоятелно вземане на проба за HPV тест на жените, които са пропуснали своя профилактичен преглед при гинеколог. Според направеното в Лондон проучване мнозинството от тези жени посещават личния си лекар поне веднъж годишно. 

След преглед на регистрите на общо 137 лекарски практики екипът от университета „Кралица Мери“ в Лондон установява, че близо 86 хиляди жени не са си правили цитонамазка през последните 3-4 години. Повече от половината жени са посетили своя личен лекар през последната година, като 1/3 са направили това в рамките на 3 месеца.

Изследователите препоръчват на жените да се предложи самостоятелно вземане на пробата за HPV тест, което ще допринесе за увеличаване на покритието на скрининговите програми за превенция на рак на маточната шийка. 

Редица проучвания сочат, че над 80% от жените, които са съгласни да си вземат самостоятелно проба за HPV тест, се подлагат на необходимите последващи процедури като цитонамазка и колпоскопия. 

Екипът стига до заключението, че с помощта на личните лекари в рамките на 1 година обхватът на профилактичните програмите може да се разшири съществено. 

Специалистите добавят: „Това пилотно проучване доказва, че самостоятелното вземане на пробите има много благоприятен ефект и трябва да бъде последвано от голямо рандомизирано проучване.“